Zdrowe odżywianie ma ogromny wpływ na cały nasz organizm. Jeśli przestrzegamy odpowiednich nawyków żywieniowych, nie tylko możemy cieszyć się piękną i zgrabną sylwetką, ale również zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Jeśli chcemy zmienić coś w swoim sposobie odżywiania, możemy skorzystać z porad wyspecjalizowanej w tej dziedzinie osoby, a mianowicie dietetyka lub zmienić coś samemu w zaciszu własnej kuchni. W tym artykule dowiesz się o kilku ciekawostkach dietetycznych, które warto znać, jeśli chcemy wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe.
Ciekawostki dietetyczne które warto znać.
- Płatki z mlekiem to bomba kaloryczna. Mowa tutaj oczywiście o słodkich płatkach typu czekoladowe lub miodowe kuleczki. Są to zazwyczaj płatki dla dzieci, które niestety, ale zawierają dużo kalorii. Dlatego, jeśli już masz ochotę na płatki z mlekiem, wybierz te niesłodkie i bez ulepszaczy. Najlepiej z dużą zawartością błonnika, a z jak najmniejszą cukrów prostych i dodatków.
- Podczas spożywania posiłków mięsnych nie popijaj ich czarną herbatą. Polifenole znajdujące się w herbacie hamują, aż o 70 -90% przyswajanie żelaza niehemowego. Dlatego po herbatę najlepiej sięgnąć dopiero po minimum godzinie od zjedzonego posiłku.
- Truskawki i papryka jako bogate źródło witaminy C. Czy wiedziałeś, że papryka lub truskawki są bardziej bogate w witaminę C niż np. cytryna czy grejpfrut? Zdecydowanie warto włączyć je do swojego menu.
- Niedoceniany grejpfrut. Nie tylko jest źródłem witamin, w tym witaminy C, ale są przede wszystkim niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika. Polecane są szczególnie dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Nie tylko przyśpieszają przemianę materii, ale obniżają także poziom cholesterolu i cukru we krwi.
- Zastępstwo za cukier. Zbyt wiele cukru w diecie to nic dobrego dla naszego organizmu. Jednak ten smak jest naprawdę uzależniający. Nie ma rzeczy niezastąpionych i tak też jest w przypadku cukru. Jakim zdrowszym zamiennikiem możemy go zastąpić? Oto lista produktów: ksylitol, erytrol, syrop klonowy, syrop z agawy, miód.
- Miód nie lubi gorąca. Miód posiada wiele bardzo cennych właściwości prozdrowotnych. Jednak warto pamiętać, że traci on całe swoje cenne działanie w wysokich temperaturach. Dlatego stosowanie miodu do gorącej herbaty oprócz uzyskania słodkiego smaku nic więcej nam nie da.
- Ciemne pieczywo bardziej syte. Dlaczego tak jest? Ciemne pieczywo zawiera zdecydowanie więcej błonnika niż jasne, co powoduje uczucie sytości i dobrze wpływa na perystaltykę jelit, co w efekcie wspomaga pracę układu pokarmowego.
- Wino wpływa korzystnie na organizm. Pozytywny wpływ wina znany jest od wieków. Oczywiście mowa tutaj o lampce dobrego jakościowo wina do posiłku. Wspomaga trawienie, lepsze wchłanianie składników odżywczych, reguluje ciśnienie krwi. Ponadto wino to bogate źródło antyoksydantów.
- Warzywa i owoce cienko obieraj. Pod skórką znajduje się zawsze najwięcej składników odżywczych i witamin. Więc starajmy się je obierać bardzo cienko lub jeśli to możliwe zjadać ze skórką (oczywiście po wcześniejszym umyciu).
- Niedoceniana marchewka. Czy wiesz, że w marchewce znajdują się substancje, które wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze? Poliacetylen i beta-karoten są natomiast bardzo cenny podczas leczenia białaczki. Warto włączyć marchewkę do codziennego menu.
Zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa dobrego samopoczucia oraz cieszenia się dobrym zdrowie -m. Prawidłowe odżywianie zmniejsza również ryzyko występowania wielu chorób. Warto wyrobić sobie dobre nawyki żywieniowe, a nasz organizm na pewno się za to odwdzięczy. O organizm dbamy nie tylko z zewnątrz, ale przede wszystkim od środka poprzez dostarczanie z pożywieniem wszystkich niezbędnych składników odżywczych, pierwiastków, związków, minerałów i wszelakich witamin.