Jak obniżyć poziom cholesterolu za pomocą diety?

marijana1 / Pixabay

Cholesterol jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jego za wysokie stężenie może powodować problemy zdrowotne w postaci miażdżycy i zwiększenia ryzyka występowania nowotworów. Jak skutecznie obniżyć cholesterol? Dowiesz się z tego wpisu.

Co powinna zawierać dieta na obniżenie cholesterolu?

Często zastanawiamy się, czego unikać przy wysokim cholesterolu. Dietetycy zaplanowali dietę, która będzie uwzględniała potrzeby naszego organizmu. Dieta jest bogata w substancje, które zwiększą występowanie dobrego cholesterolu. Mowa tutaj o wysoko nasyconych kwasach tłuszczowych, które głównie znajdziemy w orzechach, olejach roślinnych czy oliwie z oliwek. Drugim ważnym składnikiem są sterole roślinne. Ich źródłem jest olej kokosowy, rzepakowy, sezamowy czy sojowy. Dieta powinna też być bogata w błonnik pokarmowy, który znajdziemy w pełnoziarnistym pieczywie, roślinach strączkowych, makaronach i warzywach. Pamiętajmy, aby uwzględnić dostarczanie do organizmu witamin antyoksydacyjnych, czyli grupy witamin A, C i E. Ich źródeł jest papryka, dynia, marchew, mięso, ryby czy owoce cytrusowe. Do diety można włączyć też tzw. żywność funkcjonalną, czyli margaryny i jogurt naturalny, które wykazują wysoką skuteczność w redukcji stężenia cholesterolu LDL we krwi. Z mięs powinniśmy spożywać głównie mięso drobiowe, chudą wołowinę i cielęcinę. Powinniśmy ograniczyć mięso czerwone.

Czego unikać?

Zatem czego unikać przy wysokim cholesterolu? Zacznijmy od śniadania, powinniśmy unikać słodkich płatków śniadaniowych. Można je zastąpić prostymi płatkami owsianymi. Powinniśmy uważać na nabiał, zwłaszcza na sery topione, pleśniowe i feta. Powinniśmy także zrezygnować ze smażenia czegokolwiek na smalcu, maśle czy słoninie. Możemy spożywać ryby, ale powinno się zastąpić je smażenie na zdrowym oleju rzepakowym, zamiast na smalcu i w panierce. Podobnie postępujemy w przypadku smażenia warzyw. Oczywistą rzeczą więc jest, że należy unikać wszelkiego rodzaju przetworzonej żywności w postaci zupek chińskich, gotowych placków ziemniaczanych, mrożonych frytek czy gotowych zup w proszku. Prawdziwym wyzwaniem może być odstawienie słodyczy, ale w trosce o własne zdrowie należy to zrobić jak najszybciej. Tyczy się to nie tylko cukierków, ale także czekoladek, ciastek oraz ciast z kremem. Zawierają one nie tylko cukier, ale także szkodliwy olej palmowy. Białe pieczywo zastępujemy ciemnym, a rogaliki i słone paluszki natychmiast wykluczamy z diety. Przy wyborze makaronu zwracamy uwagę, czy nie jest on jajeczny. Powinniśmy całkowicie zrezygnować z napojów gazowanych i wszystkich zawierające sztuczne barwniki. Zwracamy uwagę na składy sklepowych dżemów, najlepiej je zrobić samemu. Musimy także zrezygnować z majonezu i sosów majonezowych.

Produkty, które obniżą Twój cholesterol

Awokado posiada swoje magiczne właściwości obniżania cholesterolu. Chociaż posiada dużo tłuszczu, to jest to zdrowy tłuszcz roślinny. Bogate jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są skuteczny przy obniżaniu cholesterolu. Nada się nie tylko na śniadanie, ale także do deserów. Cennymi produktami w diecie na obniżenie cholesterolu są owoce bogate w witaminę C. Kwas glakturowy, który znajduje się w grejpfrutach, rozpuszcza złogi cholesterolowe, które znajdują się w tętnicach. Warto zatem każdy dzień rozpocząć od zjedzenia grejpfruta. Nasiona babki płesznik wpływają na poziom dobrego cholesterolu. Z kolei siemię lniane wpływa na przewód pokarmowy, mając duże znaczenie w profilaktyce cholesterolu. Nasiona lnu zawierają kwas linolenowy i kwas omega-3. Te dwa składniki odgrywają kluczową rolę w walce z cholesterolem.

Dieta na obniżenie cholesterolu nie musi wcale boleć! Rezygnowanie z kilku produktów wyjdzie tylko na zdrowie. Warto zacząć dbać o swój stan zdrowia jeszcze dziś. Z dietą na obniżenie poziomu cholesterolu na pewno się to uda, pod warunkiem, że będziemy jej przestrzegać.