FoodProfil

Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej.

Czy zdarzyło Ci się, że po zjedzeniu pokarmu odczuwasz dyskomfort lub wzdęcia?

Przyczyną może być nadwrażliwość na niektóre spożywane pokarmy. Być może dokuczają Ci inne dolegliwości, które nie ustępują pomimo zdrowego trybu życia, stosowanej diety, czy brania środków farmakologicznych.

Przyczyną może być nadwrażliwość pokarmowa, która jest reakcją po spożyciu niektórych pokarmów, wywołującą miejscowy lub ogólnoustrojowy, przewlekły stan zapalny organizmu. Nadwrażliwość pokarmowa jest współcześnie bardzo powszechna. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok. 45% populacji. Często mylona jest z alergią pokarmową, która występuje jedynie u 2 % społeczeństwa, a jej objawy występują zazwyczaj natychmiast. Symptomy nietolerancji pokarmowej pojawiają się kilka godzin, a nawet kilka dni po spożyciu nietolerowanego pokarmu i mogą się utrzymać do kilku tygodni.

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele dolegliwości, z którymi zmagamy się na co dzień, może być wynikiem nadwrażliwości pokarmowej.

Wśród nich są takie, jak:

- objawy ze strony przewodu pokarmowego: nudności, wymioty, wzdęcia, przelewana, zaparcia, biegunki, kolka, bóle brzucha, zespół jelita wrażliwego, zespół złego wchłaniania, zapalenie jelit;
-objawy ze strony układu oddechowego: przewlekły nieżyt nosa, astma, przewlekłe zapalenie zatok;
- objawy dermatologiczne: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik, świąd, wypryski;
- objawy ze strony układu ruchu: bóle mięśni, bóle stawów;
- objawy ze strony układu nerwowego: migrena, bóle głowy innego typu, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresja, stany lękowe, pobudzenie lub zmęczenie, bezsenność;
- inne: trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, ADHD (zespół nadpobudliwości ruchowej z deficytem uwagi), choroby autoimmunologiczne (RZS, łuszczyca, łuszczycowe zapalenie stawów, choroba Hashimoto).

To jedynie początek tej listy. Powszechnie publikowane raporty z badań medycznych wskazują nawet na 75 problemów zdrowotnych, które mogą być ściśle związane z nadwrażliwością pokarmową. Niestety przebieg reakcji jest zwykle opóźniony i przy dostarczeniu niewielkiej ilości antygenu pokarmowego bywa subtelny. Co więcej, przyczyną może być zarówno jeden składnik, jak i kilka, składających się na spożywany posiłek. Szacuje się, że zjawisko nadwrażliwości pokarmowej będzie się nasilać.

Już teraz pomyśl o tym, by wyeliminować te zagrożenia z codzienności Twojej i Twoich bliskich.

Występowanie chociażby jednej z wymienionych dolegliwości powinno być impulsem do przeprowadzenia diagnostyki z zakresu nadwrażliwości pokarmowej . W celu wyeliminowania szkodzących produktów należy je zidentyfikować – wykonaj test FoodProfil. Oferujemy Państwu dostępne wyłącznie w sieci laboratoriów ALAB kompleksowe testy FoodProfil, weryfikujące reakcję na różne panele składników pokarmowych. Testy FoodProfil badają reakcje m.in. na: produkty mleczne, jaja, zboża glutenowe i bezglutenowe, warzywa, ro śliny strączkowe, owoce, ryby, skorupiaki, mięsa, orzechy, frakcje białkowe (kazeina, laktoglobulina) i inne alergeny pokarmowe charakterystyczne dla produktów spożywczych (m.in. białka drożdży).

Food Profil 88, FoodProfil 280

Po raz pierwszy w Polsce diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej obejmuje specjalistyczne badanie podstawowe określające tzw. indeks dla reakcji IgG (1-3) i IgG-4, a następnie badanie rozszerzone we właściwej podklasie IgG(1-3)/IgG4.*

Tekst alternatywny Tekst alternatywny