Artykuły

Zdrowa dieta w pracy

W pracy spędzamy prawie połowę swojego aktywnego dnia, gdzie musimy wykazać się energią, kreatywnością, skupieniem, precyzją, a niekiedy siłą. Aby w pełni efektywnie wykonywać powierzone nam zadania, konieczne jest odpowiednie odżywienie organizmu. Niestety bywa tak, że o jedzeniu i jego wpływie na pracę myślimy rzadko lub wcale, a skupiamy się głównie na obowiązkach, awansach, wynagrodzeniach, rozwoju kariery. Doniesienia Międzynarodowej Organizacji Zdrowia (WHO) mówią, że racjonalne odżywianie może wpływać na wzrost wydajności pracy aż o 20%.

To, w jaki sposób się żywimy - również w pracy, ma zasadniczy wpływ m.in. na nasze dobre samopoczucie, stan zdrowia, a także wygląd – co w wielu zawodach ma duże znaczenie i wymiernie wpływa na osiągane przez nas sukcesy zawodowe. Niedoborowa dieta może przyczyniać się do gorszej koncentracji, nerwowości, niekiedy osłabienia, a w efekcie mniejszej wydajności pracy. Złe nawyki żywieniowe utrwalone przez lata oraz siedzący tryb pracy wiążą się z występowaniem nadwagi i otyłości. A ta może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych i chorób takich jak: miażdżyca, cukrzyca, zwyrodnienia kręgosłupa, a nawet nowotwory.

Alternatywą dla tego, jest posiłek zaplanowany i zabierany do pracy. Codziennie powinniśmy spożywać 4-5 posiłków, z czego co najmniej jeden powinien być spożywany w pracy.

Posiłek do pracy

Przygotowując zdrowy posiłek do pracy należy pamiętać o podstawowej zasadzie zdrowego odżywiania jaką jest UROZMAICENIE. Każdy pełnowartościowy posiłek powinien być zarówno źródłem białka, tłuszczu, węglowodanów, jak i witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Żeby to wszystko dostarczyć do organizmu w jednym posiłku trzeba korzystać z różnych grup produktów spożywczych. Nie ma bowiem jednego produktu, który zaspokoiłby potrzeby organizmu na wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. W każdym zdrowym posiłku powinien znaleźć się produkt zbożowy, najlepiej z pełnego ziarna np. pieczywo razowe, brązowy ryż, kasza gryczana czy makaron pełnoziarnisty, do tego należy dołączyć źródło białka na przykład w postaci chudego mięsa drobiowego, ryby czy jaj. Dobrym źródłem białka są również produkty nabiałowe, zarówno w postaci serów, jak również mlecznych napojów typu kefir, jogurt naturalny czy maślanka. Źródłem tłuszczu w codziennej diecie powinny być oleje roślinne, nie zaś tłuszcze zwierzęce. W posiłku nie powinno zabraknąć warzyw i owoców. Warzywa można zabierać do pracy na przykład w postaci sałatki, surówki lub zupy. Z kolei owoce stanowią idealną przekąskę pomiędzy posiłkami i ewentualnie mogą być zastępowane naturalnymi sokami owocowym, które są mniej kłopotliwe do spożywania w pracy, niż jedzenie świeżych owoców.

Podczas 8-godzinnego dnia pracy powinno się zjadać 2 posiłki. Najczęściej przypada to na porę drugiego śniadania i obiadu. Drugie śniadanie może stanowić zestaw: pełnoziarnista kanapka + owoc lub jogurt z musli czy otrębami + owoc. Idealnie byłoby, gdyby codziennie do pracy zabierany był również obiad. Posiłek przypadający w porze obiadowej powinien być najbardziej obfitym w ciągu dnia. Najlepiej gdyby był on spożywany na ciepło, ale niestety nie w każdym miejscu pracy, pracownicy mają wyznaczone miejsce do spożywania posiłków, a jeszcze rzadziej do ich odgrzania na przykład w kuchni mikrofalowej. Jeżeli nie ma możliwości zjedzenia ciepłego posiłku w pracy, warto przygotować chociaż sałatkę, czy inną lżejszą przekąskę, które da nam energię na ostatnie godziny w pracy. Dzięki temu powrót do domu będzie spokojniejszy, bez uczucia silnego głodu, który sprzyja podjadaniu.

Wiele osób tłumaczy się, że w pracy nie mają czasu na jedzenie, ale tak naprawdę wystarczy przeznaczyć na to zaledwie 5-10 minut podczas obowiązkowej przerwy. Idealnie byłoby, gdyby posiłek był spożywany w spokoju i przy stole, bo jak dowodzą badania naukowe, posiłek spożywany w biegu wcale nie jest rejestrowany przez nasz mózg jako posiłek i nie działa na organizm odżywczo. Należy także pamiętać o regularności spożywania posiłków. Najkorzystniej jest jeść co 3-4 godziny, co przyspiesza metabolizm i dostarcza na bieżąco nowego „paliwa” dla naszego organizmu na kolejne godziny pracy. Kolejna ważna kwestia to spożywanie odpowiedniej ilości płynów. W ciągu dnia zaleca się spożywanie ok. 1,5 l – 2,0 l wody mineralnej, z czego w pracy zaleca się wypić co najmniej 1 l wody mineralnej, najlepiej niegazowanej. Jednocześnie warto zrezygnować ze słodkich napojów gazowanych, które są bardzo kaloryczne, a tak naprawdę nie zaspokoją pragnienia.